OOGZORGTHIJSSEN

De optometrist als schakel tussen huisarts en oogarts

Hoe regelmatig laat u uw ogen controleren? Heeft u wel eens nagedacht in welke gevallen de optometrist iets voor u kan betekenen? Oogsterkte is slechts een deel van de ooggezondheid. Comfortabel zien is immers niet hetzelfde als gezond zien.

De optometrist moet u zien als de huisarts van het oog. U vindt ze in het ziekenhuis, maar ook in lasercentra en winkels zijn optometristen aanwezig. Bij Thijssen Oogzorg werken de optometristen nauw samen met specialisten in het ziekenhuis en bieden zij eerstelijns oogzorg zonder dat u hiervoor naar het ziekenhuis hoeft.

Wanneer is een bezoek aan de optometrist raadzaam?

Een optometrist beoordeelt of u een (nieuwe) bril of contactlenssterkte nodig heeft, of dat er sprake is van een oogprobleem. De optometrist kan daarnaast medische onderzoeken doen ter signalering of controle van bepaalde oogaandoeningen.

Wij adviseren mensen altijd regelmatig naar de optometrist te gaan als er een oogaandoening zoals maculadegeneratie of glaucoom in de familie voorkomt, evenals bepaalde systeemziekten zoals diabetes mellitus. De optometrist kan u na het onderzoek adviseren over een passende oplossing en zorgen dat u op het juiste moment op de juiste plek bent voor de benodigde oogzorg. Zo voorkomt u dat u lang moet wachten op een afspraak in het ziekenhuis en loopt u geen kans dat zorg onnodig onder uw eigen risico valt. Indien noodzakelijk verzorgt onze optometrist een verwijzing naar de oogarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Oogzorg Thijssen is uw expert in preventieve oogzorg. Onze optometristen zijn gespecialiseerd in preventief oogonderzoek en verrichten uitgebreide optometrische onderzoeken. Zo weet u precies hoe het met de gezondheid van uw ogen gesteld is. Het is immers beter oogaandoeningen zo vroeg mogelijk op te sporen of te voorkomen. Comfortabel zien is immers niet hetzelfde als gezond zien.

Preventief optometrisch onderzoek

Om te weten hoe het met de gezondheid van uw ogen gesteld is, is het mogelijk een preventief optometrisch onderzoek te laten doen bij een van onze optometristen. Een optometrist beschikt over specialistische medische kennis rond het oog en kan u alles vertellen over uw ooggezondheid. Zo worden mogelijke problemen tijdig gesignaleerd. Het optometrisch onderzoek bestaat uit diverse onderdelen en de invulling is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vaak omvat het preventief optometrisch onderzoek in ieder geval een meting van oogsterkte en eventuele brilsterkte, een meting van de oogdruk, een binoculair onderzoek en een spleetlamponderzoek. Deze onderzoeken worden indien noodzakelijk aangevuld met andere optometrische onderzoeken. Na afloop van het onderzoek bespreekt de optometrist met u de bevindingen en zal u adviseren over eventuele aanpassingen, behandelingen of doorverwijzingen.

Spaar uw ogen, verander uw lifestyle!

Tegenwoordig worden we gemiddeld respectievelijk 80 en 84 jaar. Al die tijd moeten onze ogen hun werk blijven doen. Oogproblemen ontstaan eerder door het vele nabij kijken en het vele blauwe licht van schermpjes. Bij een sterkte vanaf -6 is er een bewezen verhoogde kans op ernstige oogaandoeningen op ‘latere’ leeftijd. Denk hierbij aan staar, glaucoom, maculadegeneratie en netvliesproblemen. Het is NU tijd om uw lifestyle aan te passen en ervoor te zorgen dat uw ogen uw levenlang meegaan. Schermgebruik is het moderne roken. Als we doorgaan met continu naar onze mobieltjes turen, zien wíj van Oogzorg Thijssen een toekomst vol mensen met oogklachten en oogaandoeningen. Zorg ervoor dat u comfortabel en gezond blijft zien.

PREVENTIEVE OOGZORG

Als u zoekt naar preventieve oogzorg moet u bij Oogzorg Thijssen zijn. Onze optometristen zijn experts in preventief oogonderzoek en verrichten zeer uitgebreide optometrische onderzoeken. Zo weet u precies hoe het met de gezondheid van uw ogen gesteld is. Het is immers beter oogaandoeningen zo vroeg mogelijk op te sporen of te voorkomen. Comfortabel zien is immers niet hetzelfde als gezond zien.

Ook vindt u informatie over verantwoord beeldschermgebruik en de alarmerende toename van bijziendheid bij kinderen.

Uw algehele ooggezondheid in kaart met optometrisch onderzoek

Om te weten hoe het met de gezondheid van uw ogen gesteld is, kunt u preventief optometrisch onderzoek laten doen bij een van onze optometristen. Een optometrist beschikt over specialistische medische kennis rond het oog en kan u alles vertellen over uw ooggezondheid. Zo worden mogelijke problemen tijdig gesignaleerd. Het optometrisch onderzoek bestaat uit diverse onderdelen en de totale invulling is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vaak omvat het preventief optometrisch onderzoek in ieder geval een meting van oogsterkte en eventuele brilsterkte, een meting van de oogdruk, een binoculair onderzoek en een spleetlamponderzoek. Deze onderzoeken worden indien noodzakelijk aangevuld met andere optometrische onderzoeken. Na afloop van het onderzoek bespreekt de optometrist met u de bevindingen en zal u adviseren over eventuele aanpassingen, behandelingen of doorverwijzingen.

Meting oogsterkte en brilsterkte

Een optometrist stelt de oogsterkte en brilsterkte vast door middel van kaarten met letters of figuren. Deze kaarten hangen op zes meter afstand en vormen een belangrijke graadmeter voor de oogsterkte. De optometrist bepaalt aan de hand van uw resultaten hoe goed uw ogen details scherp kunnen zien. Wanneer uw ogen bij deze proef onvoldoende scoren, zal de optometrist u een passende kijkoplossing aanbieden. Bijvoorbeeld een bril of contactlenzen.

De optometrist meet brilsterkte met behulp van een apparaat dat verschillende metingen verricht en hierbij automatisch de juiste brilsterkte aangeeft. Bij deze metingen kijkt u in een kijker naar een plaatje dat diverse keren scherp en wazig wordt weergegeven. Aan de hand van de reactie van uw oog kan de brilsterkte worden bepaald. Deze manier van meten is bijzonder nauwkeurig en betrouwbaar.

Meting van de oogdruk

Bij een meting van de oogdruk wordt onderzocht of u glaucoom kunt hebben. Bij dit onderzoek wordt het oog vooraf met druppels verdoofd en wordt er een kleurstof in het oog aangebracht. De optometrist kan nu pijnloos met een stiftje tegen het hoornvlies drukken. Door middel van speciaal blauw licht en de aangebrachte kleurstof kan de optometrist de oogdruk meten.

Binoculair onderzoek

Bij Oogzorg Thijssen beschikken wij over orthoptisten. Een orthoptist is gespecialiseerd in de correcte oogstand en de samenwerking van de ogen. Onze orthoptisten voeren vaak (samen met de optometrist) het binoculair onderzoek of binoculair zienonderzoek uit. Bij binoculair onderzoek wordt getest hoe de samenwerking tussen de ogen verloopt. Wanneer de ogen onvoldoende samenwerken kan de orthoptist oefeningen of aanpassingen adviseren om de klachten te verhelpen.

Spleetlamponderzoek

Bij het spleetlamponderzoek kijkt de optometrist naar de gezondheid van uw oog. De spleetlamp maakt het mogelijk zowel de buitenzijde als de binnenzijde van het oog tot in detail te onderzoeken. Indien noodzakelijk maakt de optometrist gebruik van pupilverwijdende druppels. Zo kan er nog beter in het oog gekeken worden.

Andere optometrische onderzoeken die de optometrist kan verrichten zijn:

Kosten optometrisch onderzoek

Preventief optometrisch onderzoek wordt tot op heden maar door weinig zorgverzekeraars vergoed. Een preventief optometrisch onderzoek kan al worden gedaan vanaf €54,-. De exacte kosten van een optometrisch onderzoek variëren aan de hand van de verschillende onderdelen die het optometrisch onderzoek kan omvatten. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze optometrist bekijkt samen met u de diverse onderdelen, zodat u direct weet wat de kosten zullen zijn.

Optometrisch onderzoek bij traanogen of droge ogen: €74,-
Optometrisch onderzoek: €69,-
Optometrisch onderzoek + OCT (foto): €69,-
Binoculair onderzoek kind: €49,-
Binoculair onderzoek volwassene: €69,-

50 plusser

Met een optometrisch onderzoek laat u preventief de gezondheid van uw ogen controleren. Eigenlijk zou iedere 50-plusser eens een optometrisch onderzoek moeten laten doen. Wees niet te afwachtend. Gelukkig hebben de meeste mensen geen bijzonderheden aan hun ogen en samen met bijvoorbeeld familieleden die geen oogafwijkingen hebben is een volgende controle over 5 jaar voldoende. Echter als het plaatje afwijkt en de risico’s toenemen, is het logischer ook de zorg frequentie te verhogen naar bijvoorbeeld jaarlijks. We maken samen met u een risicoanalyse en kunnen u herinneren aan de volgende preventieve oogzorg controle.

U gaat tenslotte ook preventief naar de tandarts? Zie het als een soort APK. Zo kunnen problemen in een vroeg stadium worden vastgesteld en is een passende oplossing minder ingrijpend. Tanden kunnen worden vervangen. Ogen niet.

Tieners (pre-tieners)

Tienerogen veranderen, net als hun lichaam, veel sneller. Door de huidige manier van veel meer nabij kijken, neemt de kans op bijziendheid (min – sterkte) fors toe. Het niet tijdig constateren leidt juist tot een snellere toename van de sterkte. Daarom zouden kinderen tussen de 7 en 16 jaar jaarlijks een oogmeting moeten ondergaan waarbij ook gekeken wordt naar de samenwerking van de ogen en de oogstand. Zaken die onze optometristen of orthoptist uitstekend kunnen invullen. Kinderen onder de 10jaar of bij klachten moeten gedruppeld worden om de juiste sterkte te kunnen meten. Laat bij twijfel de ogen van uw kinderen door ons kosteloos controleren, maak vrijblijvend (online) een afspraak voor een oogmeting en laat u voorlichten over preventieve oogzorg en lifestyle voor de ogen van uw kinderen. Als het nodig is kunnen we u alles bieden omtrent oogzorg bij kinderen, inclusief opties om de achteruitgang te remmen (!) en lifestyle advies.

Technologie zorgt voor enorme toename bijziendheid onder jeugd

Uit recent Europees onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren steeds vaker bijziend zijn. Sterker nog: de helft van de jongeren in de twintig is bijziend. Dit is een verdubbeling vergeleken met onderzoeksresultaten van 40 jaar geleden. Schrikbarend en confronterend. Waar een basisschoolleerling met een bril vroeger een uitzondering was, wordt het tegenwoordig vaker de regel.

Kinderen worden tegenwoordig op jongere leeftijd bijziend en de myopie neemt vaak sterk toe tijdens de ontwikkeling van het oog. Van kinderen met sterke bijziendheid (-6 of meer) wordt 33% van de gevallen op latere leeftijd ernstig slechtziend door een oogziekte of oogaandoening.

Nachtlenzen remmen toenemende sterkte

Tegenwoordig kunnen kinderen vanaf 8 jaar nachtlenzen dragen. Nachtlenzen zijn uitermate geschikt voor kinderen, doordat ze overdag geen bril of contactlenzen hoeven te dragen. Maar bij ogen in groei hebben nachtlenzen een nog veel groter voordeel. Het kan namelijk zelfs de toenemende sterkte van kinderen remmen!

Voorkom oogaandoeningen verander de lifestyle

Bij Oogzorg Thijssen zijn wij zeer begaan met kinderen en jongeren en willen we ze het belang van de gezondheid van de ogen graag bijbrengen. Het is belangrijk u bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van bijziendheid bij kinderen en jongeren. Voorkom dat uw kind later vele jaren met oogklachten moet leven. Comfortabel en gezond zien is ons credo. Bij Oogzorg Thijssen helpen wij u en uw kind graag bijziendheid te beperken. Werpt u eens een kritische blik op de lifestyle van u en uw kinderen.

Let op met beeldschermgebruik

In een cultuur waar beeldschermgebruik de orde van de dag bepaalt, iedereen 24/7 online is en alles ‘on demand’ kan, is het belangrijk éxtra te letten op bewust beeldschermgebruik. Op scholen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van laptops, tablets en smartphones, waardoor kinderen en jongeren ook in deze omgeving continu voor een schermpje zitten. Met alle gevolgen van dien. Het is tijd iedereen te wijzen op bewust beeldschermgebruik. Uw kind heeft maar één paar ogen en moet nog tot misschien wel 90 jaar mee! Oogzorg Thijssen adviseert u graag over bewust beeldschermgebruik.

Spaar uw ogen, verander uw lifestyle!

Tegenwoordig worden we gemiddeld respectievelijk 80 en 84 jaar. Al die tijd moeten onze ogen hun werk blijven doen. Oogproblemen ontstaan eerder door het vele nabij kijken en het vele blauwe licht van schermpjes. Bij een sterkte vanaf -6 is er een bewezen verhoogde kans op ernstige oogaandoeningen op ‘latere’ leeftijd. Denk hierbij aan staar, glaucoom, maculadegeneratie en netvliesproblemen. Het is NU tijd om uw lifestyle aan te passen en ervoor te zorgen dat uw ogen uw levenlang meegaan. Schermgebruik is het moderne roken. Als we doorgaan met continu naar onze mobieltjes turen, zien wíj van Oogzorg Thijssen een toekomst vol mensen met oogklachten en oogaandoeningen. Zorg ervoor dat u comfortabel en gezond blijft zien.

Geef kinderen het goede voorbeeld

Kinderen groeien op in een maatschappij waar het gebruik van mobieltjes, tablets, laptops en televisies nóg gangbaarder is dan in uw eigen jeugd. Deze zogeheten Netflixgeneratie heeft vrijwel continu een schermpje tot haar beschikking. kijken gemiddeld zo’n 6,5 uur per dag naar een beeldscherm. Tieners kijken maar liefst 8 uur per dag naar een schermpje. Heel leuk natuurlijk, dat alles altijd en overal kan, maar voor de ogen in ontwikkeling is dit overmatig beeldschermgebruik ontzettend slecht. Om de lifestyle van uw kinderen te veranderen, is het belangrijk het goede voorbeeld te geven. Wees u bewust van uw eigen gewoontes. Denk eraan dat alles wat u doet, normaal wordt voor uw kinderen.

Ligt uw mobiel naast uw bord tijdens het eten?

Smartphones, tablets, computers, tv’s. Beeldschermen zijn onlosmakelijk verbonden met ons leven. Het gebruik van deze verschillende apparaten, het felle blauwe licht en het kijken op diverse kijkafstanden is ontzettend hard werken voor onze ogen. Geeft u uw ogen voldoende rust?

Voordelen van multifocale contactlenzen

Onlangs kwamen onderzoekers met de zogeheten 20-20-2 regel. Door deze regel te hanteren, houdt u uw eigen ogen én de ogen van uw kinderen zo gezond mogelijk.

Na elke 20 minuten nabij kijken (televisiekijken, op mobiel, boek lezen etc.), 20 seconden ver weg kijken en vertoef 2 uur per dag in de buitenlucht. Uiteraard wel zónder dan nabij te kijken. Fietsen naar school of naar werk is hier ideaal voor. Zo ontspannen de ogen en laden ze zich op voor het ‘zware werk’ rond nabij kijken.

Nachtlenzen, de beste oplossing om bijziendheid te remmen

Oogproblemen ontstaan tegenwoordig eerder door het vele nabij kijken en het vele blauwe licht van schermpjes. Bovendien moeten de ogen van onze kinderen nog mee tot een jaar of 90. Bij een sterkte vanaf -6 is er een bewezen verhoogde kans op ernstige oogaandoeningen op ‘latere’ leeftijd. Denk hierbij aan staar, glaucoom, maculadegeneratie en netvliesproblemen. Maar wist u dat wij op diverse de achteruitgang van de ogen van uw kind manieren kunnen remmen? Hoe eerder u erbij bent, hoe beter!

Nachtlenzen remmen de groeiprikkel van de ogen

Nachtlenzen zijn in veel gevallen de beste oplossing om sterke achteruitgang te remmen. Dit zijn vormstabiele lenzen (harde lenzen) die men ‘s nachts draagt, om overdag goed te kunnen zien zónder lenzen of bril. Door de manier waarop met Nachtlenzen de projectie in de ogen plaatsvindt, wordt de groeiprikkel van de ogen geremd en hiermee ook de achteruitgang.

Nachtlenzen geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

Nachtlenzen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en gaan tot een sterkte van -5. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen zelf in staat de lenzen veilig in te zetten. Nachtlenzen hoeven overdag niet te worden gedragen, dus uw kind hoeft er de rest van de dag geen rekening mee te houden. Bij Oogzorg Thijssen begeleiden wij u en uw kind gedurende het gehele traject. Uw kind zal vaker bij ons op controle moeten om de ogen en het effect van de Nachtlenzen nauwlettend in de gaten te kunnen houden. De gedachte “Help! Mijn kind moet een bril!” hoeft dus geen beangstigende gedachte te zijn. Wij adviseren u graag.

START VANDAAG NOG MET NACHTLENZEN! LEVER DE VOUCHER IN EN PROFITEER VAN €60,- KORTING

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk eens kritisch naar uw schermgebruik en dat van uw kinderen. We hebben maar één paar ogen. Wees er zuinig op.

Spaar uw ogen, verander uw lifestyle!

Tegenwoordig worden we gemiddeld respectievelijk 80 en 84 jaar. Al die tijd moeten onze ogen hun werk blijven doen. Oogproblemen ontstaan eerder door het vele nabij kijken en het vele blauwe licht van schermpjes. Bij een sterkte vanaf -6 is er een bewezen verhoogde kans op ernstige oogaandoeningen op ‘latere’ leeftijd. Denk hierbij aan staar, glaucoom, maculadegeneratie en netvliesproblemen. Het is NU tijd om uw lifestyle aan te passen en ervoor te zorgen dat uw ogen uw levenlang meegaan. Schermgebruik is het moderne roken. Als we doorgaan met continu naar onze mobieltjes turen, zien wíj van Oogzorg Thijssen een toekomst vol mensen met oogklachten en oogaandoeningen. Zorg ervoor dat u comfortabel en gezond blijft zien.

Hoe zit het met jouw gewoontes?

Zit jij de hele dag door te appen of te facebooken? Speel je elk vrij moment Candy Crush? Of is online shoppen leuker dan de stad in? Tussendoor nog even wat eten, om dan daarna lekker op de bank The Voice of een serie te gaan kijken. Maar misschien eet je wel met je mobiel naast je bord?! Voor het slapengaan nog even facebooken, iedereen welterusten appen en dan gaan slapen. Maar misschien kom je wel moeilijk in slaap? Dus ga je weer facebooken. Of het nieuws checken.

Confronterend?! Hoe zit het met jouw gewoontes?

Je groeit op in een maatschappij waar het gebruik van mobieltjes, tablets, laptops en televisies non-stop gebeurt. Je behoort tot de Netflixgeneratie, die vrijwel continu een schermpje tot haar beschikking heeft. Uit onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld zo’n 6,5 uur per dag naar een beeldscherm kijken. Tieners kijken zelfs maar liefst 8 uur per dag naar een schermpje!

Je hebt maar één paar ogen, wees er zuinig op!

Heel leuk natuurlijk, dat alles altijd en overal kan, maar je ogen zijn nog in ontwikkeling. Al dit beeldschermgebruik is voor je ogen ontzettend slecht. Ze moeten naamelijk heel hard werken door de verschillende apparaten; het blauwe licht van de schermen en de kleine letters.

Hanteer de 20-20-2 regel

Onlangs kwamen onderzoekers met de zogeheten 20-20-2 regel. Door deze regel te hanteren, houdt u uw eigen ogen én de ogen van uw kinderen zo gezond mogelijk.

Na elke 20 minuten nabij kijken (televisiekijken, op mobiel, boek lezen etc.), 20 seconden ver weg kijken en vertoef 2 uur per dag in de buitenlucht. Uiteraard wel zónder dan nabij te kijken. Fietsen naar school of naar werk is hier ideaal voor. Zo ontspannen de ogen en laden ze zich op voor het ‘zware werk’ rond nabij kijken.

Smartphones, tablets, computers, tv’s. Beeldschermen zijn onlosmakelijk verbonden met ons leven. Het gebruik van deze verschillende apparaten, het felle blauwe licht en het kijken op diverse kijkafstanden is ontzettend hard werken voor onze ogen. Geeft jij je ogen genoeg rust?

Laat uw ogen preventief controleren op maculadegeneratie

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oogziekte als gevolg van myopie (bijziendheid). De macula of gele vlek is het deel van het netvlies waarmee de ogen het scherpst zien. Dit komt doordat er in het kleine gebied zeer veel kegeltjes bij elkaar liggen. Kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren en contrast zichtbaar worden en maken het dus mogelijk om details te zien. Maculadegeneratie (MD) is een ernstige oogziekte die ervoor zorgt dat de kegeltjes in de macula afsterven. Uw zicht neemt hierdoor steeds verder af.

Een optometrist kan uw ogen preventief controleren op maculadegeneratie. Een vroegtijdige diagnose verhoogt de behandelkans aanzienlijk en kan zelfs een verbetering van het zicht betekenen.

Bent u ouder dan 55 jaar? Bent u sterk bijziend? Komt Macula degeneratie in uw familie voor? Rookt u? Of staan uw ogen overmatig bloot aan UV-licht? Aarzel dan niet en laat uw ogen controleren door een optometrist!

Spaar uw ogen, verander uw lifestyle!

Tegenwoordig worden we gemiddeld respectievelijk 80 en 84 jaar. Al die tijd moeten onze ogen hun werk blijven doen. Oogproblemen ontstaan eerder door het vele nabij kijken en het vele blauwe licht van schermpjes. Bij een sterkte vanaf -6 is er een bewezen verhoogde kans op ernstige oogaandoeningen op ‘latere’ leeftijd. Denk hierbij aan staar, glaucoom, maculadegeneratie en netvliesproblemen. Het is NU tijd om uw lifestyle aan te passen en ervoor te zorgen dat uw ogen uw levenlang meegaan. Schermgebruik is het moderne roken. Als we doorgaan met continu naar onze mobieltjes turen, zien wíj van Oogzorg Thijssen een toekomst vol mensen met oogklachten en oogaandoeningen. Zorg ervoor dat u comfortabel en gezond blijft zien.

Onze oprichter

Verdrietig , maar vol trots, bewondering, respect, en dankbaarheid voor alle fijne herinneringen, hebben wij niet onverwachts, maar wel snel, afscheid moeten nemen van

Egbert Thijssen.

Op donderdag 9 maart zijn wij daarom vanaf 16:00 gesloten